Diabetes efter kortisonbehandling

Fråga: Enligt hälsocentralen hade jag normala blodsockervärden i oktober månad.
Jag fick en rejäl influensa med hosta i november och därefter muskelvärk.  Låg på sjukhuset i två dygn. Diagnosen blev PMR.  I samband med det fick jag börja med cortison och höga blodsockervärden uppstod och sedan ett par veckor tillbaka har jag insulin.  Kommer förmodligen att behöva äta cortison under en längre period.  Finns det chans att jag kan få normala sockervärden när cortisonbehandlingen upphör?  Har Ni eventuellt andra bra tips till mej.  Tack och lov har värken redan upphört!

Hindrik Mulder, diabetesläkare och professor i Molecular Metabolism, svarar:

Detta är inte en ovanlig situation. Kortison är ett av kroppens stresshormoner som också kan användas som ett läkemedel för att dämpa immunförsvaret. Det behövs vid PMR. I sin egenskap av stresshormon höjer kortison blodsockret. Om man av någon annan anledning har försämrad förmåga att frisätta insulin kan denna effekt av kortison bli så kraftig att man faktiskt utvecklar en s.k. sekundär diabetes. I många fall går diabetes tillbaka när kortisondoserna minskas eller tas bort - det strävar man ju efter vid PMR. Förhoppningsvis kan man minska ditt insulin med tiden och kanske t.o.m sätta ut det när kortisonbehandlingen avslutats. Samtidigt är det nog också så att din risk för att utveckla Typ 2 Diabetes är förhöjd. Särskilt om du låter vikten öka eller upphör med fysisk aktivitet minskar din känslighet för insulin och diabetes kan återigen utvecklas. Dessutom vet vi också att insulinproduktionen minskar med åldern. Hoppas dessa upplysningar kan hjälpa dig.

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.