Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Låga blodsockervärden varma sommardagar

Fråga: Jag är diabetessjuksköterska och har en patient som upplever stora problem med sitt blodsocker under varma sommardagar. Hon får lätt hypoglykemier (insulinkänningar) trots att hon äter mer och tar betydligt mindre insulindoser än vanligt. Hon har insulinpump och tycker inte att hon av någon kunnat få en ordentlig förklaring till vad detta beror på och inte heller något handfast råd hur hon skall hantera detta.
Kan ni ge en bra förklaring som hon kan ta till sig?

 

Martin Ridderstråle, docent och överläkare, svarar.
Det finns flera tänkbara svar på din patients iakttagelse och jag får nog lov att spekulera lite. Som du kanske märkt så är det ganska vanligt att en del av dina patienter har högre HbA1c-värden på vintern än på sommaren, trots till synes liknande behandlingsbetingelser, ja kanske i synnerhet om dessa inte förändras (det vill säga att insulindosen bibehålls). Den enklaste förklaringen är kanske också den mest sannolika, nämligen att hon rör sig mer på sommaren än på vintern och därmed arbetar upp en större känslighet för insulinet. Det varma vädret i sig uppfattas ju dessutom ibland som en fysisk ansträngning i kroppen i sig självt. Att vi flämtar i värmen är ett uttryck för ett ökat syrebehov på basen av ökad förbränning. Denna förklaring kan möjligen samverka med andra förslag som lagts fram såsom ett annat ätmönster/matinnehåll, eller att huden skulle vara ha bättre genomblödning i det varma vädret för att åstadkomma den ökade svettning som krävs för att kyla ner oss.

På åtgärdssidan får man nog också gå på enkelheten först, det vill säga att förändra doserna. Om hypoglykemi och svängningar dominerar kan man prova att senarelägga bolusdosen (måltidsdosen) med den bakomliggande tanken att magtömningen skulle kunna vara förlångsammad. Detta får naturligtvis bli föremål för en individuell bedömning.

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.

Senaste nyheter

2019-11-11

Hjälp kroppen överlista reptilhjärnan!

Hjälp kroppen överlista reptilhjärnan!
2019-11-08

Förbättrade analysmetoder med hjälp av en robot

Förbättrade analysmetoder med hjälp av en robot
2019-11-04

Genmutation som skyddar mot typ 2-diabetes kartlagd

Genmutation som skyddar mot typ 2-diabetes kartlagd
2019-10-31

Berg- och dalbanans sockerkurvor slipper de friska

Berg- och dalbanans sockerkurvor slipper de friska
2019-10-28

Karpaltunnelsyndrom och diabetes – goda resultat vid operation

Karpaltunnelsyndrom och diabetes – goda resultat vid operation

Vill du komma i kontakt med oss, skicka e-post: redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.

Besöksadress: Lunds universitets Diabetescentrum, CRC, SUS Malmö, Jan Waldenströms gata 35, Hus 91, plan 12. 214 28 Malmö.

Telefon: 040/39 10 00 (vx)