Min historia: Diabetes och psykisk ohälsa

I ett mejl till diabetesportalen.se skriver Veronica, som förutom typ 1-diabetes även har ADHD och PTSD, om det som hjälpt henne hantera vardagen; tekniska hjälpmedel och assistenthunden Rambo.
- Jag känner för första gången på 20 år att livet med diabetes är ganska hanterbart!
Här är hennes historia:

Veronica och Rambo
Veronica och Rambo. Bild: Privat

Jag heter Veronica och diabetes typ1 sen 20 år tillbaka. Jag har insulinpump och freestyle libre så jag kan läsa av mitt blodsocker, antingen med min mobil eller läsaren.
Med dagens teknik så kan man ju koppla pumpen med en CGM så man får upp larm i pumpen om sockret stiger eller sjunker. Jag har tidigare haft det med men jag blev stressad av alla larm jag fick och det kunde även hända att ibland tappade den kontakten med pumpen eller t om visa fel värden. Inga större problem för folk som är mer stresståliga men för mig var det oerhört jobbigt.
Jag har även ADHD och PTSD så min hjärna är lite i kaos! Psykisk ohälsa och diabetes går inte alltid hand i hand.
Så därför passar libren bättre för mig men jag har även en annan hjälp och det är min assistanshund Rambo!

Han är hela 4 kilo tung och är en av Sveriges minsta arbetande hundar. Det är mer vanligt med Labrador, Golden retriver eller Bordercollie som är mer utpräglade arbetande hundar men jag bestämde mig för att utbilda min egna lilla hund till att hjälpa mig i vardagen. Han är en Pomchi (Pomeranian/Chihuahua) och jag ångrar inte en sekund att jag utbildade honom till min Diabeteshund.
Han får mig dessutom i balans och känner mer trygghet när jag ska ge mig ut i samhället eller åka till jobbet. Jag har en tendens att gå upp i varv väldigt lätt och stressen går i höjden vilket givetvis påverkar mitt blodsocker. Efter insulin så måste en hund i knät som man kan klappa på vara det mest blodsockersänkande. Så min lilla hund förenklar min vardag avsevärt! Jag hade tidigare mycket problem med snabbt sjunkande blodsocker men sen Rambo började jobba så känner han av innan mitt socker sjunker till för låga värden och säger till mig så jag hinner agera.

Jag är så nöjd och glad nu för tiden och började att föreläsa tidigare i år för att sprida kunskap om Diabetes och betydelsen av att ha en Diabeteshund.
Folk man träffar på stan eller i affären blir alltid väldigt imponerade av att även en sån liten hund kan göra en så stor insats! Och så tar han ingen plats eller sällan skrämmer hundrädda människor.
Win win!

Tack för ordet!
Mvh Veronica & Rambo

Min historia

Texterna på "Min historia" är inte vetenskap och diabetesportalen.lu.se tar varken ställning för eller emot innehållet. Berättelsena är skrivna av personer som delar med sig av sina egna peronliga upplevelser och erfarenheter av hur det är att leva med diabetes.

Vill du också berätta din historia? Mejla till redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.

/Redaktionen

Diabeteshunden Rambo.
Näst efter insulin är Rambo det som sänker Veronicas blodsocker bäst, skriver hon.