Neuropati i fötterna vid diabetes

Fråga: Hej Diabetesportalen!
Jag är typ 2-diabetiker sedan c:a 3 år tillbaka. Jag är 60 fyllda.
Jag hade inga besvär av min diabetes utan sjukdomen upptäcktes i samband med en annan kontroll.
Jag har haft problem med min rygg i över 20 år och nu ville min husläkare gå till botten med mina besvär. I samband med den undersökningen, det var i februari-mars 2005, konstaterades det också att jag hade diabetes typ 2.
Jag vet inte hur länge jag hade haft diabetes innan sjukdomen upptäcktes, men efter cirka ett år började jag få krypande smärtor i fotsulorna och tårna på kvällarna. Ibland kändes det även som om det brände under fötterna.
Jag frågade i samband med ett besök hos diabetessköterskan på min vårdcentral och hon upplyste mig om att det inte var ovanligt med sådana känslor i fötterna och att det var diabetessjukdomen som kunde vara skuld till dem.
Har diabetesportalen någon information i ämnet? Dels vad det är jag drabbats av och om det kan hänga ihop med diabetes. Och om det finns något att göra åt det?
Det är jäkligt obehagligt och gör att det är svårt att somna ibland.

Jan Apelqvist, överläkare Diabetesfotcentrum, svarar:
Dina symptom kan mycket väl bero på en perifer nervpåverkan till exempel som en komplikation till diabetes. Vanligen krävs att man haft diabetes i 10 till 15 år innan tillståndet kan uppstå.
I flertalet fall är dock symptomen av karaktären förlust av hudkänsel, domningar, stickningar och kuddkänsla när man går. Men i enstaka fall kan det yttra sig i form av brännande, huggande, svidande smärtor vanligen i bägge benen.
Viktigt är dock att utesluta annan orsak, exempelvis vitaminbrist (B12, folat), underfunktion av sköldkörteln, giftiga ämnen t ex alkohol, cirkulationsstörningar alternativt förändringar i kotpelaren som till exempel diskbråck.
Man har vanligen synbara tecken på nervskada som nedsatt vibrationssinne, reflexbortfall , försämrad förmåga att skilja på varmt/kallt och tecken på muskelsvaghet.
Vid diabetesneuropati med smärta är prognosen i allmänhet god och själva smärtkomponenten begränsad i tiden. Men en etablerad nervskada går inte att ta bort när den en gång uppkommit men dess förlopp kan begränsas till exempel med att ligga så bra som möjligt i sina glukosvärden.
Det finns också speciella läkemedel som man kan prova hos varje individ med nervsmärta under förutsättning att man övervägt/uteslutit andra orsaker till besvären.

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.