Ny studie – forskarna vill förhindra utvecklingen av typ 2-diabetes med fibrer

Kan en speciell typ av kostfibrer förhindra uppkomsten av typ 2-diabetes? Det ska Örebroforskare undersöka hos personer som riskerar att drabbas av sjukdomen.

Rebecca Wall, Tatiana Marques och Johan Jendle.
Rebecca Wall, Tatiana Marques och Johan Jendle, forskare vid Örebro universitet Foto: Anna Asplund
Smörsyrabakterier, som är en del av den normala tarmfloran hos människor, spelar en central roll i studien. Smörsyran som bakterierna producerar stärker mag-och tarmbarriären, vilket i sin tur motverkar inflammation i tarmarna.
– Smörsyran tros motverka den låggradiga inflammationen som är kopplad till typ 2-diabetes och minskad känslighet för insulin hos cellerna, säger Johan Jendle, professor i medicin vid Örebro universitet som genomför studien tillsammans med forskarna Rebecca Wall och Tatiana Marques.
En viss typ av fibrer är ett viktigt näringsämne för smörsyrabakterier. De stimulerar deras tillväxt och produktion av smörsyra.
– Det är ett enkelt angrepp på problemet. Vi anrikar nyttiga bakterier i kroppen genom att äta en speciell sorts fibrer. Det gör att mag-och tarmbarriären fungerar bättre och utvecklingen av insulinresistens förhoppningsvis bromsas, säger han.

Speciella fibrer

Totalt har projektet fått 3,5 miljoner i forskningsanslag från bland annat European Foundation for the Study of Diabetes, EFSD, och forskningsinstitutet Formas. I samarbete med Lantmännen har forskarna undersökt olika kostfibrers förmåga att öka mängden smörsyra i tarmarna. De kostfibrer som de såg stimulerade produktionen av smörsyra ska nu användas i studien.
– Personer som ska delta i studien är överviktiga, har lätt förhöjda blodsockervärden och befinner sig i riskzonen för typ 2-diabetes. Under studiens gång ska fibrerna läggas till vid två måltider per dag, säger Johan Jendle.
Studien ska pågå i ungefär två månader och förutom kontinuerlig mätning av sockervärden i blodet, ska forskarna även titta på bakteriefloran och tarmens barriärfunktion hos dessa personer.
– Vår forskning kan på sikt leda till att personer som befinner sig i förstadium till typ 2-diabetes blir friska med hjälp av kosten.

Spännande möjligheter

I dag lider runt 450 000 människor av diabetes typ-2 i Sverige. Enligt Johan Jendle kan lika många vara drabbade utan att veta om det.
– Om studien faller väl ut kommer vi att titta på långtidseffekterna av kostfibrer. Det vore också spännande att se hur tillsatsen av fibrer till kosten påverkar människor som redan har typ 2-diabetes och om denna fiberbehandling går att kombinera med andra läkemedel, säger han.

Är du intresserad av att vara med i studien?

Läs mer på Örebro universitets hemsida

Källa: Pressmeddelande från Örebro universitet

Så arbetar vi med pressmeddelanden

På diabetesportalen.se återpublicerar vi pressmeddelanden från svenska universitet och högskolor. Vi har ingen möjlighet att svara på frågor om innehållet eller bedöma den vetenskapliga kvaliteten utan hänvisar till respektive lärosäte. Undantaget är pressmeddelanden från Lunds universitet. För frågor, mejla redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.